merknaam-blog-header-v2

6 tips voor een naam met faam

Deel
De perfecte handleiding om een ideale naam voor je bedrijf of product te vinden bestaat niet. Maar deze blog komt dicht in de buurt, ontdek!

Wist je dat Steve Jobs zijn bedrijfje ‘Apple’ doopte nadat hij een appelboerderij bezocht? En dat de smeerolie WD-40 zijn naam verdiende aan het feit dat de uitvinder 40 pogingen nodig had om de geschikte formule te vinden? De perfecte handleiding om een ideale naam te vinden voor je onderneming of product is er niet. Gelukkig beschikken wij bij De Facto Image Building over de nodige knowhow om klanten én werkzoekenden te intrigeren met een etiket dat blijft kleven. We zetten met plezier enkele tips op een rijtje.

1. Brainstorm erop los

Een kersvers bedrijf uit de grond stampen of een nieuw product lanceren, het kind moet steeds een naam hebben. In 2022 zijn al een hele resem zakelijke namen bedacht. Originaliteit is dan ook al even niet meer zo evident. Het belang van een goede benaming is echter niet te onderschatten, want gewoonlijk is dat het eerste wat de klant hoort of ziet. Het eerste visitekaartje, als het ware. Laat een goede eerste kennismaking daarom niet verloren gaan.

In je zoektocht is het belangrijk om alle hersenspinsels de vrije loop te laten, want je weet nooit wat er uit de bus komt vallen. Graaf naar de ziel van je onderneming of product, maak associaties met de woorden die je eraan linkt … tot je werkelijk alle pistes hebt overlopen.

2. KISS = Keep It Simple, Stupid

Een beschrijvende naam, een afkorting, de familienaam van de stichter, een mythologische figuur, een uitgevonden woord … De mogelijkheden voor het creëren van een benaming zijn niet te tellen. Een van de belangrijkste aandachtspunten: zelf een goed gevoel hebben. De grootste fan van de naam moet in de eerste plaats jezelf zijn, want tenslotte ben jij het die hem met liefde en vertrouwen moet verspreiden.

Mik daarnaast zoveel mogelijk op een eenvoudige spelling. Als voorbeeld denken we aan sociaalnetwerksite Tumblr. Hoeveel mensen zouden al verkeerdelijk naar Tumbler.com gesurft hebben in plaats van het correcte Tumblr.com? Een simpele naam wordt makkelijker onthouden, waardoor klanten je sneller terugvinden.

3. Houd de toekomst in het achterhoofd

Denk vooruit, want je merk zal dag per dag evolueren en je activiteiten zullen binnen enkele jaren misschien niet meer te rijmen vallen met de huidige noemer. Stel: je richt een zaak op die planten verkoopt en noemt het ‘The Plant Shack’. Maar enkele jaren later wil je ook uitpakken met de verkoop van dierenartikelen … Dan kan de huidige naam de verdere groei van je bedrijfje vertragen. Iets wat een toekomstgerichte benaming kon voorkomen.

4. Scoor een tien voor taal

We leven in een complex land met drie officiële talen. Wil je met je bedrijf of product niet alleen scoren rond de kerktoren? Dan zorg je er beter voor dat je naam uitspreekbaar is door allerlei anderstaligen. Zelf uitgevonden namen kunnen ook wel eens iets helemaal anders betekenen in een andere taal. En dat het opletten geblazen is, bewees een Finse telecommunicatiereus. Zo kwam Nokia in 2011 op de proppen met smartphone ‘Lumia’, wat volgens lokale Spaanse vertalingen zoveel betekent als ‘prostituee’. Niet bepaald de richting die Nokia wilde uitgaan tijdens de branding, lijkt ons.

5. Check en dubbelcheck

En dan: een stressmomentje! Want je mag nog zó verliefd zijn op je creatie, als deze al bezet is, sta je uiteindelijk toch weer nergens. Geloof ons: dat doet pijn! Er zijn verschillende manieren om te checken of je naam al bezet is. Google of Facebook helpen je al een heel eind verder. Een andere goede plek is combell.com, waar je beter ook meteen checkt welke domeinnamen nog beschikbaar zijn. Want wat ben je met een ideale benaming wanneer je er een complexe URL bij moet nemen …

All clear? Dan registreer je beter meteen je merknaam bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Zie je het meteen wat groter? Klop dan aan bij het European Intellectual Property Office (EUIPO) of het World Intellectual Property Organization (WIPO).

6. Breng het tot leven

In de visuele maatschappij waarin we leven kan een bedrijfs- of productnaam niet langer losgekoppeld worden van het logo. Een sterk beeld is daarom even belangrijk als een sterke titel. Waar zou FedEx staan zonder de voorwaartse pijl in het logo? Of Nike zonder de swoosh? 1 + 1 = 3!

Een catchy naam is niet enkel van belang om klanten te overtuigen. Ook toekomstige medewerkers kunnen getriggerd worden om te solliciteren. Maar onthoud: de naam en faam van het bedrijf is maar zo sterk als het bedrijf zelf!

Deze namen toverden wij onlangs uit onze hoeden:

Voor onze packs vol onlinerekruteringsoplossingen hadden we een overkoepelende titel nodig. ‘Veel bedrijven vissen in dezelfde vijver’ is het zinnetje dat tijdens de eerste brainstormdagen bleef hangen. ‘Vissen’ zorgde zowel in woord als beeld voor een leuke invalshoek. Candidate Catch werd de overkoepelende allitererende naam, en die beschrijft perfect wat onze packs betekenen voor klanten: kandidaten vangen! Catchy naam, check!

Voor de Europese tak van het 3RT-houtproject gingen we op zoek naar een naam die uit het goede hout gesneden is. Geen simpele onderneming, want binnen de uitgestrekte houtindustrie zijn al vele, diverse namen bezet. Onze voorkeur en die van de klant ging uiteindelijk naar RESU wood, een afkorting van ‘Revolutionary Sustainable’, wat de essentie van het houtproject samenvat.

Privé: Simon Vanhauwaert

COPYWRITER

Samen op zoek naar naam en faam?
andere blogberichten