header-scaled (2)

Blokje per blokje inzichten verzamelen

Deel
Vier De Facto Image Builders hadden de eer om zich te laten onderdompelen in de wereld van Indeed. Ze vertellen je alles over hun avontuur.

Op het traject naar een succesvolle employer branding starten we bij De Facto Image Building graag met workshops om te achterhalen wat er zich in de hoofden van de medewerkers afspeelt. Zij zijn het ten slotte die dag in dag uit het beste van zichzelf geven. Ze voelen ook perfect aan waar een bedrijf in uitblinkt en waar het schoentje wringt.

Een techniek die we vaak gebruiken, is de Lego Serious Play. Daarvoor werken we samen met Frank Geers, workshop expert en gecertificeerd Lego-moderator. We onderwierpen hem aan enkele vragen over deze fijne methode.

Dag Frank, Lego Serious Play, mag ik er dan vanuit gaan dat het een methode is die door Lego werd bedacht?

Ja, exact. Midden jaren ’90 kwamen Johan Roos en Bart Victor binnen Lego Group op de proppen met het concept. Beide zijn professoren met kennis van zaken over het bedrijfsleven. Ze wilden een manier ontwikkelen om mensen meer met elkaar te laten connecteren, en om in een brainstorm innovatieve ideeën vorm te geven. En zo kwam er Lego Serious Play.

Ondertussen is het uitgegroeid tot een populaire workshoptechniek. Wat maakt de methode zo sterk?

In elke meeting zijn er een paar mensen die heel veel zeggen, en anderen die zich liever afzijdig houden. Dat is jammer, want zo mis je heel veel waardevolle input. Met Lego Serious Play gaat iedereen individueel aan de slag met de blokjes om zijn antwoorden te formuleren. Iedereen wordt meteen betrokken, iedereen draagt zijn steentje bij (lacht). Daardoor krijg je een heel brede output, maar ook heel eerlijke antwoorden. Je kan je antwoord niet meer veranderen aan de hand van de rest van de groep, want het staat voor je.

Dat fysieke is dus wel echt een troef?

Ja, het maakt antwoorden ook tastbaar. Wanneer je in een groep praat over concepten, kan de communicatie soms abstract zijn. Iedereen vult woorden als flexibiliteit anders in. Met de legoblokjes ga je heel expliciet tonen hoe flexibiliteit er voor jou uitziet. De deelnemers staan ook meer stil bij de vragen, net omdat het zo concreet wordt.

Na elk bouwmoment vertelt iedereen over zijn werk. Hij of zijn legt dan uit wat hij geantwoord heeft en waarom hij voor bepaalde blokjes heeft gekozen. De anderen kunnen ook vragen stellen. Zolang er maar geen waardeoordelen zijn. Het doel is elkaar te begrijpen.

Je moet dus je antwoord bouwen, maar wat als je niet zo creatief bent of nooit met Lego hebt gespeeld, kan je dan wel echt mee?

Dat is een bezorgdheid die ik wel vaak hoor. Maar dat is voor deze workshops echt niet nodig, iedereen kan het. In een eerste deel van de workshop nemen we ook de tijd voor wat skill building. Door korte ludieke opdrachten leren we dat het niet gaat om het grootste of mooiste, en al helemaal niet over zorgvuldig een stappenplan volgen. Het gaat wel over jouw gedachten zichtbaar maken, en dat gaat het best als je je geen zorgen maakt over of het er wel “goed” uitziet. Een mannetje met twee hoofden, een giraf met een hoedje, het kan allemaal!

Iedereen kan het, maar is het ook een goede fit voor elke workshop?

De techniek leent zich tot heel veel toepassingen. Er zijn natuurlijk wel situaties waarin Lego Serious Play op z’n sterkst is. De methode geeft handen en voeten aan ideeën, en werkt daardoor uitstekend om input te krijgen voor een EVP (Employer Value Proposition). Dat hebben we opnieuw gemerkt tijdens de workshops bij RTBF (link naar case). Het waren iets grotere groepjes met medewerkers van verschillende afdelingen, maar we slaagden er wel in alle deelnemers te laten nadenken over hun beweegredenen, hun waarden, en hun werkgever. Daar kwamen heel nuttige en relevante zaken naar boven.

Laura Lawaisse

PROJECT MANAGER / COPYWRITER

samen een sterk employer brand bouwen?
andere blogberichten