rebranding bij VPK

De Belgische VPK Group is sinds 1935 uitgegroeid tot een wereldwijde referentie in duurzame kartonverpakkingen vervaardigd uit gerecycleerd papier. De afgelopen jaren vonden er verscheidene acquisities plaats van onder andere de Ondulys groep in Frankrijk, Rigid in het VK en het Scandinavische Peterson met fabrieken in Zweden, Noorwegen en Denemarken. Ondertussen is VPK actief in 20 landen en stelt het zo’n 6.200 medewerkers tewerk. Er diende zich dus een grondige rebranding aan om duidelijk te maken dat de volledige golfkarton verpakkingsdivisie vanaf nu onder eenzelfde noemer valt, namelijk ‘VPK Packaging’.

Om de neuzen van alle medewerkers in dezelfde richting te krijgen, was een uniforme, visuele herprofilering aan de orde. Dit resulteerde in een volledig nieuwe merkidentiteit, inclusief een nieuw logo, een ‘gerestylede’ look en feel en nieuwe bedrijfswaarden. Wij werden ingeschakeld om de communicatie ervan strategisch uit te rollen. Zowel extern als intern.

op naar hedendaagse campagnebeelden

op naar hedendaagse campagnebeelden

op naar hedendaagse campagnebeelden

op naar hedendaagse campagnebeelden

zelfde golflengte

Voor het conceptbeeld gingen we aan de slag met golfkarton, de grootste activiteit binnen de VPK Group. Met verschillende laagjes golfkarton creëerden we een geschenkdoos. Door verpakking te gebruiken als visual, maakten we meteen duidelijk waar het om ging. Bovendien wordt een geschenkdoos geassocieerd met iets heuglijks, want een rebranding staat niet alleen voor eenmaking, maar ook voor een nieuw begin. Onze verpakking kreeg ook een lint, dat ervoor zorgt dat alles mooi samenblijft, een verwijzing naar hoe VPK Packaging voortaan één grote groep is die onder één naam opereert. De bijhorende slogan maakt het plaatje af: ‘VPK in brand new packaging’. Dit beeld werd de basis van al onze communicatie die opgesplitst werd in verschillende fasen.

ge(s)laagde communicatie

In een eerste fase gingen we de medewerkers teasen aan de hand van stickers die gekleefd werden op kastjes, in toiletten, etc., met een pop-up scherm dat verscheen wanneer ze inlogden op hun computer en een visual op de tv-schermen. Hier gebruikten we het opschrift “VPK is ready, are you”? en gaven we enkel de nieuwe huisstijlkleuren prijs.
Voor de tweede fase, de interne lancering van de rebranding, werkten we verschillende dragers uit met het conceptbeeld dat in zijn totaliteit werd getoond. We zorgden voor posters, postkaarten met bijhorende display, het design van een interne mailing en zelfs hippe gebrande VPK-sokken verpakt in een fancy doosje, uiteraard gemaakt in golfkarton! De bestaande VPK-krant werd vormgegeven in de nieuwe huisstijl. Om hiervoor de nodige input te krijgen zetten we een interview op met COO Corrugated Packaging Wim Messiaen die zorgde voor de nodige duiding van de rebranding. En niet onbelangrijk, ook de koffietassen kregen een update!
In een derde fase kon VPK eindelijk het goede nieuws met de buitenwereld delen! Hiervoor ontwikkelden we een stop-motionvideo van hoe het conceptbeeld tot stand is gekomen. Die werd verspreid op de VPK Facebook- en LinkedIn-pagina’s en uiteraard ook intern.

strak in het pak

Gezien deze opdracht een internationaal karakter had, moesten we ervoor zorgen dat alle dragers tijdig tot bij alle buitenlandse vestigingen geraakten. Een heuse logistieke uitdaging met andere woorden! We werkten hiervoor samen met een maatwerkbedrijf dat voor elke vestiging pakketten samenstelde met de nodige aantallen per drager. De meeste communicatiedragers werden opgemaakt in het Engels, Frans en Nederlands, maar voor het krantje moesten we ook ons beste Zweeds, Noors, Roemeens, … bovenhalen. Daarvoor konden we rekenen op onze partner.

box office success

Met een tevreden klant op het einde van de rit konden we afkloppen op een geslaagde samenwerking. Het was voor De Facto Image Building niet alleen een bijzonder fijne uitdaging, maar ook een genoegen te mogen instaan voor een deel van de communicatie van een groot bedrijf dat iedere werknemer zo openlijk waardeert. Het was ook inspirerend voor ons als bureau om ter ondersteuning van een ambitieuze expansie voluit te mogen inzetten op creativiteit. Onze voorstellen werden steeds met vertrouwen onthaald, waardoor een mooi verhaal tot stand kwam. Voor ons dus de ideale ‘package deal’ met een straf Belgisch bedrijf dat op Europees vlak een belangrijke sector zo grondig (her)definieert. Het mag dan wel om verpakking gaan, maar de inhoud die met zo veel zorg aan ondernemerschap gegeven wordt, gaf betekenis aan ieder aspect van onze samenwerking. En daar doen we het voor.

Nood aan ge(s)laagde communicatie?

ontdek nog andere projecten