Bump-3

DFIB at a summertime BUMP

Deel
De Facto zond vijf Image Builders uit om inspiratie op te doen op BUMP 2022. Het werd een dag vol verfrissende creativiteit.

Het is zomer in Kortrijk. De zon gloeit, de wind doet zijn best om voor verfrissing te zorgen en de Schouwburg loopt vol voor het BUMP-festival. BUMP is een conferentie die ieder pandemievrij jaar wordt georganiseerd door Devine, de bacheloropleiding Digital Design and Development aan KASK & Conservatorium, de school of arts van HOGENT en Howest in Kortrijk. Vijf Image Builders zijn uitgezonden om De Facto dankzij BUMP te voorzien van frisse inspirerende ideeën: digital marketeer Camille, creative Caroline, art director Kim, graphic designer Nele en copywriter Simon.

Creatievelingen zijn doorgaans geen ochtendmensen, dat heeft BUMP goed begrepen …

De deuren van de Kortrijkse Schouwburg waaien open om 9 uur, de eerste spreker zal het podium bestijgen omstreeks 10 uur. In de tussentijd storten de aanwezigen zich op het gratis ontbijt. De bekertjes en bordjes worden (soms iets te gretig) gevuld met koffie, koeken en andere kilocalorieën.
De Schouwburg ligt er zwoel bij. Wie dacht hier een briesje airco tegemoet te treden: tarara! De rode zetels zijn gevuld met creatief talent van ver buiten het Texas van Vlaanderen. Onze gemene deler: met plezier proeven van de expertises van de vele vertellers.

Bijt de spits af:

Craig Black. Geen familie van Jack, Frank of Joe. Deze Black komt uit Schotland, pretty great! Black spreekt met zoveel passie over zijn traject dat hij nog steeds een krop in de keel krijgt. Zijn verhaal leest dan ook als een sprookje: voormalig voetballer vertrekt zonder ervaring naar Londen, wordt grafisch vormgever, werkt zich kapot en schopt het via enkele omwegen tot een gerespecteerde artiest. Onderweg mocht hij zelfs het embleem en de bijhorende typografie van Rangers F.C., zijn favoriete voetbalploeg, ontwerpen. Een droom die uitkwam. Bij De Facto zullen we pas weten hoe dat voelt wanneer F.C. Latem onze diensten nodig heeft …

Maar goed: Craig Black, dus. Voetbalembleem, check! Dus zocht Black een nieuwe uitdaging en passie: acrylverf + voetbal = kunst. We kunnen hier een hele uitleg over geven, maar het is simpeler om onderstaande video te bekijken. UEFA en de Premier League zijn er alvast wild van. Black heeft het gemaakt, op zijn manier. Voor zijn mooie verhalen schenkt het BUMP-publiek hem veel liefde en respect terug.
Moet het nog gezegd? Wij zijn fan van Craig! Later op de dag bieden we hem zelfs een plaatsje aan onze aperitieftafel aan, maar hij bedankt vriendelijk. “Never meet your heroes”, wordt weleens gezegd. Beter zo.

De dag biedt nog meer inspirerends …

CREATE.eu gebruikt de laatste multimediatechnologie om verhalen tot leven te brengen voor grote publieken. De mensen van Whojo zijn dan weer fan van een combinatie van 2D en 3D, of Hybrid zoals zij het noemen.

De middagpauze brengt Kortrijkse croques en cocktails. “Bij gebrek aan personeel, werken hier mensen”, vertelt de menukaart van onze middagstek. Mooi gezegd.

Lagen er zonnepanelen op onze hoofden, je kon ons zo aan het net koppelen.

Helemaal opgeladen ploffen we ons opnieuw neer in de rode zetels om de volgende serie sprekers aan de lippen te hangen. De ene keer beneden, dan weer op het balkon in de nok: de Schouwburg heeft na BUMP geen geheimen meer voor ons.

Geprezen en belezen designcriticus en auteur Alice Rawsthorn vertelt ons over hoe design de wereld kan veranderen, in het dagelijkse leven én in oorlogssituaties. Onder de noemer ‘We Are The Next Generation’ komen Arvid & Marie, Studio Moniker en Tom Sibma vervolgens vertellen over hun eerste stappen in de creatieve wereld en de research die het hen opbracht. Prudence neemt ons dan weer mee op haar planeet tjokvol illustraties. Wie bodypositive prentjes wil zien, checkt beter haar InstagramFeileacan McCormick vertelt dan weer over zijn ‘Entangled Others’. Om eerlijk te zijn, het concept gaat los over ons hoofd, maar visueel is het adembenemend: ‘non-human new forms of presence and life in digital space.’

Opnieuw zakt een spreker af vanuit het met Brexit geteisterde Verenigd Koninkrijk:

Art&Graft is een Londens team van getalenteerde en ambitieuze creatievelingen dat campagnes opstelt voor de grootsten der aarde: Apple, Facebook, Google … De voorbeelden die wij te zien krijgen, zijn van minder bekende projecten, maar daarom niet minder interessant!

BUMP 2022, het was ons het dagje wel!

19 uur: dat creatievelingen ‘9 to 5’ niet genegen zijn, heeft de organisatie goed begrepen. Shout-out naar het hele BUMP-team voor spijs, ijs, drank en pingpongtafels. Leg onze polsbandjes voor volgend jaar maar al klaar!

Privé: Simon Vanhauwaert

COPYWRITER

andere blogberichten