Header image

Employer Branding in onzekere tijden

- Lutgart Verraes, Communication strategist

Dat een goede employer brand gebaseerd is op ‘authenticiteit’ en ‘vertrouwen’ is iets waar we telkens weer op hameren. Talk the talk en walk the walk, weet je wel! 

Het element van vertrouwen binnen een goed retentiebeleid kan niet genoeg benadrukt worden. Maar het is en blijft een uitdaging. Zeker in deze onzekere economische en sociaal maatschappelijke tijden is het allesbehalve een evidentie. 

Three elements of trust

In het artikel van de Harvard Business Review of ‘the three elements of trust’ wordt er dieper ingegaan op welke aspecten dit cruciale vertrouwen vorm geven.

Wanneer vertrouwt een werknemer zijn of haar leidinggevende en bij uitbreiding de organisatie?

  • Positieve relaties (contact houden, strubbelingen detecteren, feedback geven…)
  • Expertise en goed beoordelingsvermogen (kennis van zaken én de juiste beslissingen nemen)
  • Consistentie (zeggen wat je doet en doen wat je zegt)

Klinkt allemaal top en ik denk dat elk bedrijf én elke manager in een perfecte wereld de banden sterk wil houden, goed geïnformeerde beslissingen wil nemen en alle plannen die goedgekeurd waren ook realiteit wil zien worden.

Maar hoe slaag je hierin wanneer de situatie zo onzeker is? 

Theorie vs realiteit

De banden aanhouden wanneer je het team al 6 maanden niet meer hebt samen kunnen brengen en bijgevolg dus ook de sfeer niet hebt kunnen opsnuiven of je voelsprieten niet hebt kunnen uitsteken, is geen evidentie. 

Het beoordelingsvermogen van elke manager staat onder druk, want wat eerst een goede beslissing leek, kan toch verkeerd uitdraaien. Vraag maar aan de eigenaar van het huis van Jeanne Calment in Arles, zoals Frederik Anseel in De Tijd schreef.

En als we het over consistentie hebben? Bij het begin van deze vreemde Covid tijden dachten we dat tegen de zomer alles weer normaal ging zijn, maar daar moeten we nu toch even op terug komen. Van een hoera sfeer is er in bovenstaande redenering weinig te merken….

Hoop

Bedrijven die eerder ingezet hebben op een sterke employer brand en hierbij actief hun medewerkers betrekken én hun ambassadeurs activeren, staan al een streepje voor. Vertrouwen opbouwen lukt immers niet van vandaag op morgen. Want het is makkelijk om successen te vieren en positieve testimonials de wereld in te sturen als je op de golf van succes surft. Dit aan te houden of zelfs op starten in uitdagende tijden, is andere koek.

Check hier onze Partena Hulp in Huis case voor inspiratie.

En toch is er hoop! Want ook volgens de auteurs van het artikel van de Harvard Business Review, is het niet noodzakelijk nodig om top te scoren op alle 3 de elementen van vertrouwen. 60% blijkt voldoende om het verschil te maken, met een absolute focus op die persoonlijke relaties.

Dus aan alle employer branding verantwoordelijken, HR managers en leidinggevenden: blijf die banden aanhalen, durf te zeggen dat je het soms ook niet weet en hou het vertrouwen in je beoordelingsvermogen…ook als het soms verkeerd uitdraait.

En onthou: het beste moment om te starten met employer branding en het bouwen aan vertrouwen was 5 jaar geleden, het tweede beste moment is vandaag!

Wij zijn er alvast klaar voor.

Lutgart Verraes
Communication strategist
Bouwen aan vertrouwen?
ja graag!

andere blogberichten

alle blogberichten

Schrijvend op je doelpubliek af

In een bos vol informatie wil je dat je doelgroep jouw bomen eruit pikt. Daarvoor is een persoonlijke aanpak in je woorden niet te versmaden. Maar hoe flans je dat in elkaar, zo’n wervende tekst met een personal touch?

lees meer

De allesoverziende art director

Met een hoofd vol levendige ideeën strooit ons Kim vlotjes met krachtige visuals. Ontdek hoe onze state of the art director zowel De Facto Image Building als campagnes voor onder meer Comfortlift laat shinen.

lees meer