hoe je als copywriter de 7 hoofdzonden vermijdt

hoe je als copywriter de 7 hoofdzonden vermijdt

- Sarah Desplenter, Strategic Copywriter

Een zalig geschreven tekst versterkt de saleswaarde van je product of dienstverlening. Met strategisch gekozen & geplaatste woorden kan je een sterk idee extra verkopen. Met loslopende taal – teksten die geen strategisch fundament hebben, noch degelijke inhoud omschrijven – bezondig je je als copywriter al snel aan een of meerdere van de 7 hoofdzonden. Lees hier hoe je als copywriter vrij van zonden schrijft.

schrijf copy op het lijf van je klant

ijdelheid

Communiceer altijd authentiek. Als commercieel tekstschrijver betekent dit schrijven naar inhoud en stijl van je klant. Niet je eigen geliefde taal opleggen. Je vertrekt vanuit de analyse, de informatie, het verhaal van de klant. Nadien bouw je copy en content op die de klant blijer maakt, de conversie-rate hoger, de cijfers groter.

bovenal bemin de beste briefing

gierigheid

Een goede briefing bulkt van de achtergrondinformatie, analyses, (communicatie)doelstellingen, doelen, USP’s, eventueel al een eerste versie van boodschap & tone of voice terug. Krijg je deze essentiële informatie niet door? Durf die karige briefing dan terug te sturen. Het eindresultaat zal – ook voor je klant – makkelijker te verteren zijn als de start goed gevoed is.

de heilige C : Concept en Copy hebben met reden dezelfde startletter

onkuisheid

Val je het concept en het verhaal af, dan is dat niet erg netjes. Onkuis. Het verhaal primeert. Je kan als copywriter nog de schoonste woorden uitkiezen: als die het concept niet dienen, zijn het loze woorden. Kuis je teksten tot een sterke storytelling in naam van de klant. Laat nadien technieken, tools en kanalen hun werk doen om je copy te (laten) verkopen.

copywriters eren elkaar, en de communicatie

jaloezie

Jaloezie duikt wel eens op als de inhoud, werking, resultaten van een product of dienst bij een concullega al meteen goed zitten. Dan werkt communicatie als motor van dat product of dienst. Communicatie verkoopt geen lege doos. Die moet goed gevuld zijn. Overstijg die jaloezie – of slachtofferrol – en vraag bij de klant door naar goede, veel informatie, waar jij mee aan de slag kan.

copywriting vanuit 1 zaligmakend idee

gulzigheid

Kill your darlings. Te veel ideeën in 1 concept. Te veel tekst voor 1 boodschap. Te veel woorden in 1 zin. Gulzigheid staat zeker in de top 3 van hoofdzonden van de creatief. Wij zijn geboren brainstormers en denken associatief. Daar komen heel wat ideeën uit. Het is aan onszelf – altijd in eigen boezem kijken – om onkuise, luie en ijdele ideeën te schrappen. Daarna pols je bij de collega’s die gulzig bezig zijn met strategie en sales. Tot slot koester je dat ene (2 of 3 mogen ook richting klant) idee, werk je het concept verder uit, en verkoop je vol goesting aan de klant.

schrijf tekst die verkoopt, en verkocht wordt

woede

Je maakt als creatief beter geen ruzie met je collega’s van sales. Best niet. Een pittige discussie kan. Maar, onthoud: zij verkopen je concept- en copywerk verder bij de klant. Zie dat ze je graag genoeg zien om dat vol vuur te doen. Of vraag of je mee mag naar die pitch of presentatie.

als copywriter eer je ook, altijd, de timing

luiheid

Timing is everything. Je bent niet op een eindeloze vakantie als je ingepland staat voor copywriting. Plan zelf ook je feedbackrondes én de deadline van de klant in. Je wilt het niet geweten hebben dat je copy en content in bulk moet opleveren op de laatste dag. Plan je tijd, neem je tijd, en ga gericht aan de slag. Lui zijn is voor op vakantie.

Sarah Desplenter
Strategic Copywriter
Nood aan copy die zondenvrij is? Ons zuiver zieltje staat met de pen klaar. Voor jou.
ja graag!

andere blogberichten

alle blogberichten

hoe we het beste employer branding-bureau van 2019 werden

Op 14 november 2019 wonnen wij de HR Exellence Award voor ‘Best Employer Branding, Communication & Reputation Company’. Daar zijn we best trots op, want het is onze 4de erkenning op 10 jaar tijd. Lees hier hoe we dat doen, en met welke case!

lees meer

30 jaar De Facto door de ogen van onze accountmanager Inge

Iedere week is anders, en toch weer hetzelfde. Andere functies, nieuwe zoektochten naar geschikte media, nieuwe teksten om na te lezen, zelfde geroutineerde administratie en detailwerk, telkens in naam van en voor mijn klanten. I like it! Al bijna 30 jaar.

lees meer