headerbeeld-1 (2)

Lachen op het werk, een serieuze kwestie

Deel
Bij De Facto Image Building zijn onze lachbuien nooit veraf. Maar wat zijn de voordelen van humor en plezier tijdens de werkuren? Eén ding staat vast: lachen werkt en doet werken!

Van lachen wordt gezegd dat het het beste medicijn is. Maar hoe zit dat op de werkvloer? Bij De Facto Image Building zijn onze lachbuien nooit veraf, ook niet in deze anderhalve meter/op afstand/online werkomstandigheden. Maar wat zijn de voordelen van humor en plezier tijdens de werkuren? Om dat uit te klaren, spraken we met comedian Arnout Van den Bossche en marktonderzoeker Frank Geers. Eén ding staat vast: lachen werkt en doet werken!

Het draait niet om grapjes

Arnout Van den Bossche was jarenlang ingenieur, werkend voor grote bedrijven als Siemens en Proximus. Tot hij in 2009 Humo’s Comedy Cup won en fulltime comedian werd. Zijn zaalshows lachen met de vele aspecten van de werkvloer. Kortom: de ideale man om de dynamieken van humor tijdens de werkuren uiteen te zetten.

“Hoe is het? Zoals met het weer… Of: Heb je vandaag wel een parkeerplaats gevonden? Stuk voor stuk geen bijster goede grappen, maar ze brengen wel een glimlach op het gezicht”, vertelt Van den Bossche. “Waar op de werkvloer het meest mee wordt gelachen zijn zulke opmerkingen in sociale interacties. Ondanks wat sommigen denken draait het dus niet enkel om grapjes maken. Lachen brengt mensen dichter bij elkaar en creëert een groepssfeer. Als een groep lang genoeg met elkaar werkt, wordt er ook een eensgezind gevoel voor humor opgewekt. Humor die buitenstaanders minder zullen begrijpen.”

“Humor is van groot belang voor een bedrijf dat creatief en innovatief wil zijn.”

Arnout Van den Bossche

De impact van een lach

De nodige dosis humor leidt logischerwijs tot meer werkplezier. Wat blijkt: humor en plezier hebben ook een impact op de efficiëntie en het rendement van een onderneming. Frank Geers is marktonderzoeker bij HIP-Consult en werkte reeds met ons samen via onder andere Lego Serious Play. “Het begrip ‘plezier’ klinkt heel soft, maar is een zeer essentiële bedrijfstool”, verklaart Geers. “Als werkgever hierop inzetten wordt vaak onderschat. Je creëert onrechtstreeks een groep mensen die gemotiveerder zijn om samen een doel na te streven. Mensen die met plezier werken zijn geëngageerd en trouw.”

Dankzij de Happiness Officers van Tryangle krijgen we zicht op enkele duidelijke cijfers: de directe economische impact van werkgeluk en wellbeing zorgt voor een stijging van 31% in de productiviteit, 37% in de verkoop en 10% in de positieve klantenwaardering. Daarnaast zorgt het voor 51% minder verloop van werkkrachten, 37% minder ziekteverzuim en 48% minder ongevallen. Meten is weten!

Als een huwelijk

“Humor is van groot belang voor een bedrijf dat creatief en innovatief wil zijn”, zegt Arnout Van den Bossche. “Met humor bereik je wat aan de rand van je bewustzijn zit. Het klinkt heel diep, maar dat is het ook. Of het nu gaat over je collega’s, klanten, leidinggevenden of projecten: zolang je er de humor niet van inziet, zit je vast in een tunnelvisie die geen creatie of innovatie toelaat. Mensen die zich kunnen ontplooien in een werksfeer waar humor en zelfrelativering ingeburgerd zijn voelen zich veel meer op hun gemak. Ze kunnen beter zichzelf zijn en zijn loyaler naar het management en de organisatie. En omdat ze zaken in vraag durven stellen, zullen nieuwe ideeën sneller aan de oppervlakte komen. Vergelijk het met een huwelijk: je wilt ook niet getrouwd zijn met iemand die nooit lacht of zich steeds gekwetst voelt.”

“Humor laat een ontdekkingstocht toe naar zaken waar we bewust van zijn maar ons oncomfortabel bij voelen”, vertelt Van den Bossche. “Het doet de waarheid bovenkomen. Men vraagt zich vaak af: “Wat zijn de grenzen bij het gebruik van humor?” Maar men vraagt zich beter af wat de grenzen van ernst zijn. Met ernst alleen komen we niet ver. Wat altijd werkt op een werkvloer: lachen met de absurditeit waar iedereen in zit. Dat vraagt moed en inzicht.”

“Plezier op de werkvloer is pas mogelijk als je weet wat er van je wordt verwacht: Wat is het doel? Is er flexibiliteit?”

Frank Geers

De werkgever als rolmodel

De leidinggevende kan de juiste toon zetten: “Het plezier en de passie die hij of zij in het werk vindt, moet uitgestraald worden op de anderen”, aldus Frank Geers. Ondanks wat je zou verwachten kan een goede omkadering het plezier ook een handje helpen: “Plezier op de werkvloer is pas mogelijk als je weet wat er van je wordt verwacht: Wat is het doel? Is er flexibiliteit?”, verklaart Geers.

“Als werkgever moet je niet ieders vriend willen zijn, zoals David Brent in The Office”, raadt Arnout Van den Bossche aan. “Wees vooral wie je bent, want iedereen heeft een bepaald talent en maakt fouten. Humor forceren is geen goed idee. Dat geldt zowel voor kantoormensen op de werkvloer als voor comedians voor een volle zaal. Het is ook niet aangeraden om een belangrijke boodschap door middel van humor over te brengen. Want iedereen doorprikt die werkwijze. Het gaat ten koste van de grap én de boodschap. Je neemt best gewoon je verantwoordelijkheid ter harte, op je eigen manier.”

Hoe heet dat virus nu weer?

Voor de lezers die het afgelopen jaar op Mars doorbrachten: er is reeds geruime tijd een virus zijn gang aan het gaan in ons dagelijkse leven, zowel privé als professioneel. Meer en meer hebben de mensen nood aan een gezonde dosis humor op het werk: “Als je in normale omstandigheden werkt, komt alles op je af en worden komische situaties vanzelf gecreëerd”, vertelt Arnout Van den Bossche. “Nu de meesten thuiswerken blijkt er opeens iets te ontbreken. We zullen nog even moeten wachten op de ouderwetse handdrukken, knuffels of kussen op de wang. Een online evenaring van het menselijke contact zit er nog niet in. Maar door veel met elkaar te praten en zo weinig mogelijk eenrichtingsverkeer te hanteren raak je ook al een heel eind.”

“Samenwerkingen, sociale contacten, informele praatjes… Dat valt nu allemaal weg”, beaamt Frank Geers. “Hierdoor wordt het plezier wat uitgehold. Hoe langer zo’n situatie duurt, hoe meer er een bepaalde berusting in het verhaal treedt. Ook hier is de rol van de leidinggevende van essentieel belang. Structurele online ontspannings- en overlegmomenten kunnen hier een oplossing zijn. Vandaag moeten werknemers door het vele thuiswerk hun lach van thuis uit motiveren.”

“Online spreken met je collega’s, of dat in coronatijden is of niet, draait vandaag vooral om het maken van connecties”, besluit Van den Bossche. “Je moet zorgen voor een dynamiek waarbij iedereen aan het woord komt. Hier hoef je opnieuw niet naar grappen te zoeken, maar kan je de sociale interactie zijn werk laten doen. De mensen moeten thuis van hun eiland gehaald worden. Onder meer via directe communicatie, door mensen eruit te pikken, interessante zaken op te merken en met de situatie zelf te lachen. Laat humor ontstaan!

Bij De Facto Image Building weten we hoe we onze dosis plezier en humor moeten combineren met de dagelijkse deadlines. Hilarische oneliners en woordmopjes, door onze creatievelingen vaak opgesmukt met visuals, zijn geen uitzonderingen op onze werkvloer. Je weet nooit waarvoor ze nog van nut kunnen zijn. Zelfs op de drukste dagen toveren we steeds een glimlach op elkaars gezicht. Ook in deze vreemde tijden blijven we rad van tong en goed bij de pinken.

Privé: Simon Vanhauwaert

COPYWRITER

Interesse in onze strategie achter dit employer brand-verhaal?
andere blogberichten