headerbeeld-blog-AI (1)

Neemt artificiële intelligentie binnenkort de (marketing)wereld over?

Deel
Met de laatste ontwikkelingen lijkt AI grote stappen vooruit te zetten. Worden creatieve profielen binnenkort vervangen door computers?

Artificiële Intelligentie is vandaag precies een beetje overal aanwezig. Zelfs je mobiele telefoon en stofzuigerrobot hebben een vorm van AI. Maar met huidige evoluties als OpenAI (het bedrijf achter o.a. ChatGPT en Dall-E) lijkt AI ineens wel hele grote stappen vooruit te zetten. Steeds vaker wordt in vraag gesteld of jobs ingenomen kunnen worden door slimme software en hoe ver we nu nog zijn van een I, Robot scenario. We gingen praten met onze computers en bundelden onze conclusies

ChatGPT, de meest virale copywriter

ChatGPT is een gratis tool die razendsnel teksten genereert. Met een korte prompt kan het een volledig opstel typen over je gekozen onderwerp. Al ben je de Usain Bolt onder copywriters, ChatGPT is sneller dan een raket.

Maar boet AI dan in aan kwaliteit? Waar de tool veelbelovende antwoorden geeft voor korte en voorspelbare teksten – denk aan SEA of sociale media-advertenties – lezen de langere teksten nog stroef. Ze voelen artificieel (pun intended) met zinnen die elkaar wat gekunsteld opvolgen. Het geheel trekt de lezer niet mee in een verhaal. Er ontbreekt een menselijke spark.

We blijven ook een beetje op onze honger zitten als het komt op creatieve toepassingen: campagneteksten, baselines, slogans, … De teksten van de AI missen emotie en houden geen rekening met de fijne nuances van het merk. Kortom, ze kunnen niet raken.

We vatten samen met de woorden van de tool zelf: “ChatGPT kan de productiviteit van een copywriter verbeteren, maar kan de menselijke creativiteit en emotie die nodig zijn voor een effectieve copywriting niet volledig vervangen.” Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, zeggen wij dan.

“a rocket in the shape of a pencil, flying at high speed through the universe – illustratie gegenereerd met Open AI’s DALL-E 2

Dall-E, digitale kunstenaar

De Adobe-toepassingen maken al enkele jaren gebruik van artificiële intelligentie. Denk aan content-aware fill in Photoshop. Die tool laat toe om extra achtergrond te creëren waar die misschien niet gefotografeerd is. Zo kan je gemakkelijk een staand beeld veranderen in een liggend beeld en de ontbrekende ruimte laten invullen door AI. Handig wanneer je een campagne moet uitrollen op verschillende kanalen en uiteenlopende formaten nodig hebt.

Wat ChatGPT doet voor tekst, doet Dall-E voor beelden: in een klik beelden genereren op basis van een ingegeven prompt. De beeldkwaliteit laat niet altijd toe deze visuals te gebruiken als campagnebeeld, maar ze kunnen wel gebruikt worden voor inspiratie, voor moodboards of om een creatief concept toe te lichten in een presentatie. Handig om heel snel een eerste idee te geven van het mogelijke eindresultaat.

Voorlopig heeft artificiële intelligentie ook hier beperkingen. Zo vroegen we aan FaceApp om een campagnebeeld aan te passen. Op de foto stond een jonge man, maar we wilden graag ook een versie met een iets oudere man en met een vrouw, om verschillende doelgroepen te kunnen vertegenwoordigen. Hoewel de verouderingstool het wel prima leek te doen, de verandering van man naar vrouw lukte minder goed.

“planet earth attacked by robots, on a dark starry background, bright trendy colors, flat vector art” – illustratie gegenereerd met Open AI’s DALL-E 2

Als je het vraagt aan ChatGPT, zegt die dat AI de wereld nooit zal overnemen. Geen rise of the machines dus. Het zal vandaag of morgen creatieve profielen nog niet kunnen vervangen. Of het dat ooit zal kunnen, blijft nog een vraag. Creativiteit en empathie blijken voorlopig unieke menselijke skills, net als het verstaan van sociale en culturele nuances.

Maar AI is here to stay, het is een ontwikkeling die we niet kunnen negeren. We vinden manieren om de verandering te omarmen, om AI te gebruiken om menselijke creativiteit te versterken. Wij zien alvast tal van leuke toepassingen voor campagnes!

Er zijn al veel positieve voorbeelden waar artificiële intelligentie versterkend werkte. We geven er eentje mee: de anti-haat campagne van Arteveldehogeschool #hierniet. Daar werd AI ingezet om de letters van haatcomments te herschrijven naar positieve teksten. Less hate, more AI-love, zeg maar.

Laura Lawaisse

PROJECT MANAGER / COPYWRITER

Innovatieve communicatie mét human touch?
andere blogberichten