ontbijtlopen

Hoe ik er als Project Manager voor zorg dat jouw project blijft staan

Deel
“Project Manager” is een breed begrip, en heb je in allerlei sectoren. Hoe dat er juist uitziet bij De Facto Image Building? Steffi vertelt het graag!

“Project Manager” is een breed begrip, en heb je in allerlei sectoren. Hoe dat er juist uitziet bij De Facto Image Building? Ik vertel het graag!

Deze lijst mag wèl op tafel blijven liggen

Iedereen kent het; vlijtig een lijstje maken met producten die je moet meebrengen van de winkel, en dit dan op de keukentafel vergeten. Dan maar hopen dat je kortetermijngeheugen je niet in de steek laat. Mijn to do lijstje van DFIB mag daarentegen wèl op mijn bureau -of tegenwoordig ook keukentafel (inderdaad, corona …) – blijven liggen. Lijstjes maken zorgt ervoor dat ik een goed overzicht krijg van mijn to do’s van die dag. Dat is ’s ochtends dan ook mijn eerste taak. Mails doornemen, taken oplijsten en prio’s maken (in combinatie met een ontbijtje, ik ben nu eenmaal geen ochtendmens). Op die manier krijg ik een goed overzicht van de dringendste zaken. En niets zo leuk als taken te kunnnen schrappen, toch? #voldoening

Of zoals we het bij DFIB zeggen: “The best way to get something done is to begin”

Eens mijn to do’s zijn opgelijst, ga ik aan de slag met kleine dringende zaken waarvan ik weet dat ze snel af te werken zijn. Daarna is het tijd voor de olifanten. Elke Geraerts verwoordt dit mooi: “When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits.” Die olifanten bestaan uit het uitwerken van mediaplannen, opstellen van retroplanningen, grotere feedbackrondes over creatieve uitwerkingen, verschillende aanvragen uitsturen voor budgetten, briefings over omvangrijkere projecten, … Kortom allemaal zaken waar je liefst met een fris hoofd aan begint.

“Valt” jouw project? Ik zorg er mede voor dat het blijft staan

Als een project “valt”, wordt er intern gekeken welke strateeg en welke project manager verantwoordelijk worden. Dit hangt af van de materie, maar ook van de workload. Ik werk vooral op Employer Branding campagnes en rekruteringscommunicatie, maar evengoed op corporate projecten zoals jaarverslagen, brochures, en andere uitwerkingen. Of het nu om een groot of een kleiner project gaat, mijn hoofdtaak blijft dezelfde: ervoor zorgen dat alles correct én op tijd wordt uitgevoerd. Dat betekent dus ook; het totaalplaatje nooit uit het oog verliezen, kunnen omgaan met strakke deadlines, en oog hebben voor detail (laat die dubbele spaties maar komen!).

Afhankelijk van het project, zorg ik of zorgt de strateeg ervoor dat de juiste mensen worden gebrieft, en de nodige leveranciers worden aangesproken. Eens de offerte is goedgekeurd en we kunnen van start gaan met het project, volgt de “opvolging”. Dit omvat het regelmatig checken naar een stand van zaken, de klant op de hoogte houden van vorderingen, interne feedbackrondes, waken over budgetten en de planning, feedback verwerken van de klant en doorbriefen naar het team, het aanmaken van orders, nalezen van teksten, … Deze opvolging loopt eigenlijk nog door na de oplevering. Voor wat betreft rekruteringscommunicatie bekijk ik bvb. regelmatig statistieken op de jobboards of vergelijk ik die statistieken met Google Analytics om te weten hoeveel mensen er effectief gesolliciteerd hebben (want, allemaal samen … “meten is weten”). We houden ook evaluatiemomenten met de klant om na te gaan of er wijzigingen nodig zijn, of er zaken beter kunnen, hoe we het volgende keer aanpakken, etc.

Een uitgebreid takenpakket dus, maar dat maakt het net zo interessant en geeft des te meer voldoening! Aangezien ik een groot deel van mijn tijd aan mijn bureau zit, probeer ik erop te letten om regelmatig te bewegen. Zo gaan we ’s middags vaak wandelen met de collega’s, doe ik op mijn matje spieroefeningen en probeer ik meerdere keren per week te lopen, in DFIB tenue uiteraard! Dan is die chocoladereep ook weer gerechtvaardigd! 😉

Van het verzamelen van reclamefolders naar werken als PM in een bureau

Ik heb het geluk dat ik een job kan doen waar ik al van jongs af aan mee bezig was (na de droom om kapster te worden dan). Ik spaarde de “mooie reclammekes” in een fluogroene map voor als ik die ooit eens nodig zou hebben. Helaas en tot mijn grote spijt is die map tijdens mijn verhuis op de verkeerde stapel beland. Als ik nu een mooie folder zie, hou ik die nog steeds bij. Zelfs op reis betrap ik mezelf erop dat ik naar de reclame of verpakkingen aan het kijken ben. Vandaag maak ik vooral gebruik van Pinterest om inspiratie te bewaren. Dus of ik blij ben met mijn jobkeuze? Zeker en vast. Tijdens de semi-lockdown is dat nog duidelijker geworden. Ik miste het klantencontact, de projecten, de collega’s, en het trotse gevoel dat ik mag ervaren wanneer ik met ons team een project tot een goed einde heb gebracht!

Nu weet je ook meteen wie er achter die kost Project Management schuilt 😉

andere blogberichten