Woman hands with pen writing on notebook in the office.

Schrijvend op je doelpubliek af

Deel
In een bos vol informatie wil je dat je doelgroep jouw bomen eruit pikt. Daarvoor is een persoonlijke aanpak in je woorden niet te versmaden. Maar hoe flans je dat in elkaar, zo’n wervende tekst met een personal touch?

“Inderdaad, hoe schrijf je zoiets?”

Hebbes! Een simpele vraag in de inleiding en we zitten ondertussen al een stap verder. Een vraag stellen doet wonderen om lezers aan te spreken en interesse op te wekken. Je plant in feite een vraagstuk in het hoofd, wat zo snel mogelijk uitgeklaard moet worden. Je neemt de doelgroepen bij de hand en leidt ze als het ware naar jouw informatie. Let wel: je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet doen drinken. Met andere woorden: eens je de aandacht van de lezer hebt getrokken, hoort de content uiteraard ook nog zijn werk te doen.

© Taxi Driver

tutoyeren, pourquoi pas?

‘U’ en ‘uw’: akkoord, beleefd is het wel. En beleefdheid brengt je een heel eind. Het gebruik van ‘u’ en ‘uw’ zet de lezer op een pedestal. Een persoonlijke boodschap werkt echter beter als iedereen zich op hetzelfde niveau waant. Op korte tijd moet je een band met je publiek opbouwen, en dat lukt minder als je de beleefdheidskaart trekt. Gebruik daarom liever ‘je’ en ‘jouw’. De lezer zal zich heus niet tekortgedaan voelen.

de draad van het verhaal

Schrijf verhalend, met de nodige achtergrond. Het publiek zal de boodschap beter onthouden, en er zich sneller in herkennen. Een droge lijst van feiten gaat al snel vervelen. Gebruik daarom je eigen positieve ervaringen of deze die je als groep beleefde. Een context geeft de feiten meer gewicht. Wil je enkele voorbeelden van hoe wij onze ervaringen delen? Check dan onze cases.

Speel daarnaast in op de actualiteit. Niet dat de laatste nieuwtjes op dit moment veel zijn om over naar huis te schrijven, maar het is toch van essentieel belang. Je speelt in op zaken waar de lezer mogelijk ook mee in het hoofd zit. Deze herkenning werkt als trigger.

Maak vervolgens een punt. Het is als bij een roman: niks is erger dan een open einde. Weet waar je naartoe wil met je schrijfsels. Wanneer je geen conclusie vormt, blijft de lezer op zijn honger zitten.

een glimlach op het gezicht toveren

Teksten die emoties opwekken, komen authentieker, eerlijker en daarom ook persoonlijker over. Het betrekt de lezer bij het verhaal. Je spreekt het buikgevoel aan, waaruit beslissingen uiteindelijk genomen worden.

Humor werkt! Een glimlach op het gezicht van de lezer toveren, daar maakt iedere schrijver een innerlijk vreugdesprongetje bij. Maar het doet ook je publiek geïnspireerder naar een onderwerp kijken.

less is more!

Houd rekening met de aandachtspanne van je lezers. Prop je teksten daarom niet vol met overtollige vulling. Ook op het vlak van SEO is de werkwijze van overvloedige informatie ondertussen achterhaald. Onze vriend Google zoekt namelijk liever naar kwaliteit dan naar kwantiteit. We zouden hier nog verder over kunnen uitwijden, maar laten dat wijselijk achterwege.

 

de kers op de taart

Tot slot nog enkele essentiële wervers: titels, koppen, spreuken of slogans. Het zijn voor de lezer vaak de eerste eyecatchers waar hij of zij zich tot aangetrokken voelt. Het moet dan ook allesomvattend zijn en de spijker op de kop slaan. Laat het een samenvatting zijn van wat je te vertellen hebt.

Privé: Simon Vanhauwaert

COPYWRITER

Interesse in onze strategie achter dit employer brand-verhaal?
andere blogberichten