Stop-motion of stop-frame animatie is een filmtechniek die in het pre-digitale tijdperk gebruikt werd om special effects te creëren in films. Kijk maar naar de cult horrorfilm “The Thing” van John Carpenter uit 1982. Ook vandaag nog worden de techniek gebruikt om volledige animatiefilms te maken. Denk maar aan “Corpse Bride”, “Wallace and Gromit”, “Fantastic Mr. Fox”, “Isle of Dogs”, …
Hoe werkt het?
Stel: je wil in je filmpje een voorwerp laten bewegen. Eerst wordt dit voorwerp in een bepaalde houding gelegd voor een camera op statief. Van deze houding wordt een foto getrokken. Vervolgens wordt de houding van het voorwerp lichtjes gewijzigd. Hiervan wordt een tweede foto genomen. Dit proces wordt herhaald tot de volledige beweging gefotografeerd is. Achteraf worden de verschillende “frames” na elkaar gemonteerd. Wanneer deze frames snel na elkaar worden afgespeeld (= een animatie) ontstaat de illusie van een beweging.
Een frisse uitstraling
Nu denk je waarschijnlijk: stop-motion anno 2020, da’s toch hopeloos verouderd? Helemaal niet!
Bij De Facto Image Building kiezen we nu en dan voor deze techniek om dezelfde reden waarom onze ontwerpers regelmatig teruggrijpen naar potlood en papier: het heeft een onderscheidend karakter. In een digitaal tijdperk waarin CGI en 3D ons naar het hoofd geslingerd worden, springen deze filmpjes eruit. Ironisch genoeg oogt deze oude techniek vandaag net fris!
Het shooten van een stop-motion filmpje is een tijdsintensief proces, maar heeft heel wat voordelen. Doordat de frames apart worden geshoot en na elkaar worden gemonteerd, kan dit resulteren in een lichtjes schokkerige animatie. Dit heeft een artistieke of zelf ambachtelijke uitstraling waar we bewust voor kiezen. Hierdoor is deze techniek minder geschikt voor campagnes die een “strakke” en “cleane uitstraling vragen. Maar als het wat losser, dynamischer mag zijn is dit zeker een meerwaarde!
Hoe kan ik het integreren in mijn campagne?
Bij DFIB zijn we met stop-motion beginnen experimenteren voor diverse filmpjes op onze eigen social media. Om een wedstrijd in de kijker te zetten of om onze nieuwe collega’s aan te kondigen. We waren zo tevreden met het eindresultaat, dat we het ook integreerden in projecten voor onze klanten. Een voorbeeld hiervan is het filmpje voor de lanceringcampagne van de rebranding van VPK. Met een beetje creativiteit brachten we op deze manier hun product, namelijk golfkarton, tot leven.

Michiel D’Haeze
WEB & MOTION DESIGNER